Допуснато е административно нарушение, но специализантът е действал по съвест. Това

...
Допуснато е административно нарушение, но специализантът е действал по съвест. Това
Коментари Харесай

„Пирогов“ за случая Даная: Допуснато е административно нарушение, но специализантът е действал по съвест

Допуснато е административно нарушаване, само че специализантът е работил по съвест. Това съобщи проф. Николай Габровски - зам. шеф на УМБАЛСМ " Пирогов " пред .

" Колегата специализант, когато е схванал за положението на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е споделил, че би трябвало да се стартира лекуване с този медикамент, да пристигна някой да го вземе ", добави проф. Габровски.

Проф.Габровски изясни, че медикаментът е доставен от друга болница - не тъй като в " Пирогов " нямат такова лекарство, а тъй като процедурата по отпущането е мудна. То коства хиляди левове и рядко се изписва. В случая е било належащо да се реагира неотложно. 

Зам.директорът на " Пирогов " подчертава върху това, че " не би трябвало да приказваме за специализантите като за втора употреба лекари ".

" Това, което се е случило, че два флакона от това лекарство е взето от ИСУЛ, превозено е от майката до " Пирогов, предадено е на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно лекарства извън не би трябвало да се ползват, само че има изключителни обстановки ", посочи Габровски.

" Има правила за разбора на такива обстановки. То е написано. Много е елементарно в този момент тук. Ние знаем отговора на задачата. Специалисти, не експерти и споделят " тука е трябвало да се направи еди по какъв начин си ". Това в този момент е доста елементарно, само че в обстановката, в която е индивидът на място, тогава нещата наподобяват друго ", съобщи доцент Богдан
Младенов - шеф клиника по детска анестезиология и интензивно лекуване, УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов ".

" Българският закон разрешава да дежурят специализанти, което задължава лечебните заведения да имат разполагаем график с хора разполагаем и това е във всички специалности. Това не е нещо нелегално. Това не е нещо неправилно. Така, че да - специализанти, съветвана е със експерти. Някой път тези съвещания се правят на място, различен път се правят по телефона ", посочи шеф клиниката по детска анестезиология и интензивно лекуване към " Пирогов ".

Според проф. доктор Николай Габровски " огромна част от изказванията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на правилни обстоятелства ".

" Аз няма по какъв начин да диспутирам с майката на Даная, само че доста желая да диспутирам с сътрудниците, които се пробват да нагнетяват напрежение, както и с сътрудниците, които дават мнения във фейсбук ", добавя той.

Доц. Младенов сподели, че в тази обстановка в " Пирогов " сега е мъчно да се работи, тъй като се " подрива доверието към нас ".

" Затова, че в медиите непрестанно ни разясняват работата, хора, които нямат пълномощия да приказват изкарват неща, които са искрено погрешни. И си приказваме с един мой сътрудник преди няколко дни за това нещо и той ми споделя - кажи ми в този момент българският доктор ангел или дявол е? ", пита доцент Богдан Младенов - шеф клиника по детска анестезиология и интензивно лекуване, УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов ".

На въпроса дали се оказва политически напън върху " Пирогов ", проф. Николай Габровски отговори, че не позволява, че е допустимо политическите партии да употребяват случай като " Даная ", с цел да " си разчистват сметките ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР